SINGLE POST

Wat oordelen over onszelf zeggen


Als je met 1 vinger naar de ander wijst, wijzen er 4 vingers naar jezelf” wordt weleens gezegd. Is het werkelijk zo dat als je een oordeel velt over een ander, je eigenlijk jezelf 4x zo hard veroordeelt?

Die vraag heb ik me het afgelopen jaar gesteld toen ik te maken kreeg met de “knoppendrukkers” die tijdens het volgen van de opleiding tot ademcoach op mijn pad kwamen. Een van hen was mijn partner die op dat moment geen baan had terwijl ik zwanger was en wat mij een enorm onveilig gevoel bezorgde. Ik betrapte me op oordelende gedachten en kon het niet laten om mijn ongemak te projecteren op hem (reactie).

Een deel van mij vond dat heel terecht maar een ander deel begon zich steeds meer af te vragen of dit wel eerlijk was. Het werd me steeds duidelijker dat hij een van de “boodschappers” was waar Michael Brown het in zijn boek “the presence proces” over heeft. Iemand die op je knoppen drukt en eigenlijk daarmee uitnodigt om iets in jezelf aan te kijken wat nog “heling” nodig heeft.

Het triggerde een pijnlijk gevoel van “niet kunnen bouwen op” de ander, het gevoel er "alleen voor te staan" en niet “gedragen” te worden in een kwetsbare periode van mijn leven (de zwangerschap). Een gevoel wat ik maar al te goed ken uit een andere kwetsbare periode: de puberteit toen mijn moeder er niet voor mij kon zijn terwijl ik haar nodig had.

Michael Brown beschrijft heel mooi dat deze knoppendrukkers geschenken zijn omdat je wordt uitgenodigd om alsnog heling te vinden op onverwerkte thema’s en te groeien in bewustzijn. Om het oorspronkelijke gevoel van afwijzing, wat een imprint heeft gevormd in je lijf en je gedachten nog steeds beïnvloedt om te vormen naar liefde zodat het niet langer je leven beheerst. Het universum zal ons situaties blijven aandragen of personen op ons pad blijven sturen die die knoppen indrukken totdat we dat sprongetje in bewustzijn hebben gemaakt.

Dit doet me opnieuw realiseren dat alles met elkaar verbonden is en dat de essentie van het leven LIEFDE is. En dat je jezelf dus inderdaad mag afvragen wat in jezelf nog liefde nodig heeft als je een oordeel velt over een ander.

Een verbonden adem sessie is een mooie weg om vanuit je "slimme onderbewustzijn", het terrein van het niet-weten, antwoorden te vinden op dergelijke vraagstukken. Als we écht willen groeien dan mogen we het denken (logisch redeneren) durven loslaten en naar de oorzaak gaan: onze emoties die zich in ons lichaam hebben genesteld. Daar is moed voor nodig en tegelijkertijd voelt het zo natuurlijk als je eenmaal dit proces instapt. Want werkelijk geluk en vreugde ervaren we van binnen.

#verbonden adem #transformationalbreath #ademwerk #intuyoga #intuyogaepe

​© 2023 by Yoga by the Sea. Proudly created with Wix.com