SINGLE POST

Pijn is fijn...?

“Deze eerste module van de training gaat pijn doen.” Ik hoor het de trainster nog zeggen op de eerste dag van de Yoga Coaching opleiding. Als coach zal je je eigen thema’s moeten hebben doorvoeld om deze niet te projecteren op anderen of in zogenaamde “overdracht” te schieten. Binnen een halve dag heeft de trainster me in het vizier. Ze spiegelt me en benoemt liefdevol wat ze in mijn gedrag en lichaamstaal opmerkt. Ze zegt hoe dit op haar overkomt en vraagt mij waar dit naar mijn idee vandaan komt. Ik herken wat ze zegt en voel een barstje ontstaan in het masker wat ik die dag met me meedraag. Even voel ik me onaangenaam naakt en kwetsbaar. Ik breng mezelf weer tot de orde, ik ben hier om te leren en niet om een perfecte leerling te zijn. En dat is exact wat ze bij me heeft geobserveerd.

We duiken dieper in het “levensscript” en hoe je gedrag van vandaag is beïnvloed door je verleden. In de groep komen we allemaal aan bod en we coachen elkaar door te blijven doorvragen en steeds dieper te duiken. We hebben allemaal maskers leren gebruiken. Vaak onbewust opgedaan in onze jonge jaren in het eerste team waarin je functioneerde: je familie. In persoonlijke ontwikkeling draait het erom je maskers te gaan herkennen, te weten waardoor die gevormd zijn en vanuit die staat van bewustzijn je te realiseren dat je nieuwe keuzes kan maken. Het woord beschrijft dit al heel mooi: persoonlijke ont-wikkeling. Je wikkelt je laagje voor laagje af totdat je bij de kern komt waar jouw authentieke zelf verscholen ligt. Bij die kern zal het antwoord liggen op de vraag wie je ten diepste bent en waar jouw authentieke persoonlijke kracht verscholen ligt.

De trainster nodigt ons uit om onze maskers af te zetten, ofwel onze “jas” van ons af te laten glijden. Ze grapt: “als je wilt mag je ook je kleding uittrekken!” Ik zit in mijn mooie jurkje die ik speciaal voor de dag heb uitgekozen en merk op dat ik hem het liefst uit wil trekken en mijn haren los wil gooien. Het meisje die ’s ochtends nog wat onwennig binnen liep en keurig in de plooi viel, wil bevrijd worden. Ik aarzel en merk dat ik het warm krijg. Wat zouden mensen denken? Heel onopvallend terwijl niemand kijkt trek ik snel mijn jurk uit en ik kom in mijn legging en t-shirt in de groep zitten. Een gevoel van vrijheid valt over me heen en merk dat ik voor het eerst die dag vrijuit kan ademen.

Bij iedereen in de groep komt er die dag pijn omhoog. Niet voor niets vormen we onze maskers. Ze zaten er om een goede reden: in de kern ben je kwetsbaar. Jezelf bloot leggen kan angstig maken; ook de factoren doorzien die hebben geleid tot je beschermingsmechanismen maken soms verdrietig. Waarom zou je deze pijn omhooghalen? Omdat hier een mogelijkheid wordt geopend naar persoonlijke groei en verlichting. Als we niet bewust zijn van onze maskers en patronen dan worden we hierdoor geleefd zonder dat we dit doorhebben. En hier kunnen we zelf onderhuids last van hebben en/of projecteren op onze omgeving.

Uitgaande van dit principe vormt yoga een prachtig middel / instrument om ons hierin behulpzaam te zijn. Yoga ont-wikkelt je fysiek, mentaal en spiritueel. Emotionele pijn en patronen nestelen zich altijd ergens in het lichaam. Ook wanneer je je niet zo bewust bent van je maskers of patronen, dan kom je ze in de yoga (vaak) wel tegen omdat je contact leert maken met je lichaam. Het lichaam is de poort naar bewustzijn, het spreekt altijd de waarheid. Zelf vind ik Yin yoga een mooie yogavorm om met bovenstaande thema’s te werken. Het tempo ligt laag en is voor iedereen toegankelijk. Je leert met een afstandje naar jezelf te kijken in een veilige omgeving.

Na de 2-daagse voel ik me licht maar toch stevig en weet ik diep van binnen waarom ik doe wat ik doe. Het mooiste cadeau wat je een mens kunt geven is bewustzijn, hoe pijnlijk dit soms ook voelt in eerste instantie. Het transformeert en leidt tot duurzaam geluk en gezondheid/welzijn. In die zin is pijn toch maar fijn…

Namasté

Leen Kanis

​© 2023 by Yoga by the Sea. Proudly created with Wix.com