SINGLE POST

Van Bankier tot Yogacoach

Be the change that you wish to see in the world.” – Mahatma Gandhi

Vaak krijg ik de vraag waarom ik mijn carrière heb "opgegeven" om yogadocente te worden.

Ik was immers goed in wat ik deed, had na een traineeship veel doorgroei mogelijkheden, een goed salaris, een leuk sociaal netwerk en toch was ik niet gelukkig. Een vaak aanwezig, zeurderig, knagend gevoel in mijn binnenste wat moeilijk onder woorden te brengen was, trok aan me. Na een studie duurzame ontwikkeling, zat ik vol dromen en idealen die ik wilde realiseren. Werken voor een bedrijf die midden in de maatschappij stond en duurzame ambities had, leek mij een mooie carrièrestart. Gaandeweg werd ik geconfronteerd met de vraag wat duurzaamheid nu werkelijk voor mij betekent.

Mijn gevoel kwam niet overeen met mijn ratio. Waarom deed ik wat ik deed? Ik koos de studie duurzame ontwikkeling na het lezen van de inspirerende boeken van Eckhart Tolle: “de Kracht van het Nu” en “Een nieuwe Aarde”. Waarom kon en deed ik daar nu niets mee in mijn werk? Moest ik in het plaatje passen? Verwachtingen nakomen van familie en de maatschappij? Durfde ik daarom niet mijn eigen pad te bewandelen? En als ik dat wel zou durven, hoe zag dat pad er dan uit?

Om ruimte te maken voor deze antwoorden voelde ik dat ik eerst moest breken met het oude. Ik besloot ontslag te nemen, ook al had ik nog geen andere baan of het vooruitzicht daarop. Ik besloot om een yoga opleiding te gaan volgen en daar iets mee te gaan doen, hoewel de exacte vormgeving van dat plan nog onduidelijk was. Tijdens deze nieuwe reis kwam er reusachtige angst en vertwijfeling naar boven wegens de zekerheden die ik achter me had gelaten om zomaar in het diepe te springen, iets wat me door mijn omgeving ook nog eens flink werd ingepeperd. Op die momenten ging ik mediteren en kon ik zien dat vooral mijn ego me in de weg zat die vast wilde klampen aan het oude. Dat als ik langer bleef zitten en gefocust bleef op mijn adem er een nieuwe ruimte openging waarin ik contact kon maken met een diepere laag: mijn intuïtie. Deze bewuste manier van waarnemen vanuit innerlijke stilte stelde me keer op keer weer gerust dat dit het juiste pad was en dat het goed ging komen. En wonderbaarlijk genoeg gebeurde keer op keer weer juist datgene wat nodig was om de volgende stap te zetten. Het leidde mij terug naar mijn geboortedorp Epe, waar ik nu in de prachtige natuur op de Veluwe woon en mijn leven flink heb versimpeld.

Het dagelijks in contact staan met de natuur en het bewandelen van het spirituele pad brachten me terug naar de liefdevolle staat van bewustzijn in mijzelf waar compassie en vrede is. Het liet me inzien dat duurzaamheid begint bij jezelf. En dat het contact met intuïtie de duurzame antwoorden gaf op mijn vragen om het leven betekenis te geven. Hieruit is mijn school INTU YOGA voortgekomen.

Ik geloof dat yoga niet zomaar een hype is die weer overvliegt, maar dat het steeds belangrijker gaat worden in onze samenleving. In de geschiedenis is er namelijk nooit zo veel behoefte geweest aan creëren van bewustzijn. De opwarming van de aarde, terrorisme, de afgelopen financiële crisis, stuk voor stuk zijn het thema’s waar gebrek aan bewustzijn mensen tot daden aanzet, die zeer schadelijk zijn. Maar ook thema’s als educatie, digitalisering en gezondheidszorg zijn voorbeelden waar meer bezieling mag plaatsvinden in alle lagen van de samenleving. We zouden weer beslissingen moeten nemen vanuit ons hart, intuïtie in combinatie met ons verstand, in plaats vanuit starre wet- en regelgeving en vanuit “hoe het meeste geld kan worden verdiend”. We lijken als mensheid uit balans geraakt. Yoga is een prachtig instrument voor bewustwording en leert ons dat we veel krachtiger zijn dan we denken en zelf de katalysator kunnen zijn voor duurzame verandering.

Momenteel volg ik de opleiding tot Yogacoach aan het Internationaal Centrum voor Yogacoaches (EOYC). Dit biedt mij een springplank om me te ontwikkelen tot professioneel coach van zowel individuele als organisatorische vraagstukken met de yogafilosofie als basis. En daarmee bedoel ik niet dat ik als doel heb om yoga te gaan “opleggen”, want zo werkt het niet. Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’ en ieder mens en iedere organisatie zal daarin een andere behoefte en vraagstuk hebben. Het mooie van yoga is dat het niet bijt met andere filosofieën en religies. Het is gebaseerd op universele wetten. Iedereen kan eruit halen wat op dat moment past binnen zijn/haar ontwikkeling. Als yogacoach zou ik graag aansluiting willen vinden bij personal en/of organisatie development programma’s met thema’s als duurzame ontwikkeling, persoonlijke effectiviteit, intuïtie activering en (hoog)sensitiviteit op de werkvloer. Het stemt me positief dat steeds meer mensen en organisaties bezig zijn met bewuster leven en zich buigen over de duurzaamheidsvraagstukken van deze tijd. Door ons open te stellen en samen te werken gaan we het verschil maken.

Namasté

Leen Kanis

Meer informatie: www.intuyoga.nl

​© 2023 by Yoga by the Sea. Proudly created with Wix.com