SINGLE POST

HET ROER OM – leef jouw mooiste leven….


‘Als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt’.

- Paulo Coelo -

Ongeveer rond deze tijd, precies een jaar geleden, nam ik het besluit om mijn kantoorbaan op te zeggen en in het diepe te springen. Het engste wat ik ooit gedaan heb, alle zekerheden die ik had op te geven en in iets nieuws te stappen waarvan ik de uitkomst niet kon overzien. Maar ik had voor mijn gevoel geen andere keus. Ik was ongelukkig, was steeds meer verwijderd geraakt van mezelf in mijn werk en ik kwam erachter dat ik de verwachtingen van anderen vaak hoger waardeerde dan mijn eigen geluk. Een stem in mij begon steeds luidruchtiger vragen te stellen: mag ik er zijn zoals ik ben en mijn dromen najagen? Het antwoord daarop werd voor mij steeds helderder en ik maakte de keus om dit niet langer te willen negeren.

Wat een wereld van verschil, mijn leven nu vergeleken met een jaar geleden. Vorig jaar liep ik nog iedere ochtend met hoge hakjes en keurig mantelpakje over de Zuidas in Amsterdam. Met de stoet mensen mee die met stevige pas de prestigieuze kantoorgebouwen in stroomde. Deze snelle wereld heb ik ingeruild voor een simpel bestaan. In plaats van de hakjes, gaan tegenwoordig de kaplaarzen aan iedere ochtend. Ik loop de deur uit en kijk direct in de ogen van mijn vier nieuwe vrienden: Sandro, Amiko, Monty en Spotty. Ik maak een praatje met ze en geef ze een knuffel. Ze zeggen niets terug, maar toch begrijpen we elkaar. Niet alleen heb ik namelijk de switch gemaakt naar yogadocente, tegenwoordig heb ik het voorrecht om te wonen met vier prachtige paarden. Een grappige speling van het lot. Dat had ik een jaar terug nooit kunnen indenken.

Want wat is het een feest om iedere dag weer met deze sensitieve dieren om te mogen gaan. Ze houden je continu in de gaten en spiegelen je direct. Ze luisteren het beste wanneer je net als zij, in tune bent met je innerlijke kern. Met je volledige aandacht in het moment bent, niet afgeleid door je hoofd dat continu met je aan de haal gaat. Pas dan kun je werkelijk contact met ze maken. Een perfecte oefening voor mij om naast mijn ochtend yoga ritueel, de hele dag door mindful te blijven. Wonderbaarlijk hoe soms dingen op je pad komen en op hun plek vallen.

De paarden nodigen me uit om van hen te leren. Ze hebben niet veel nodig. Een dak boven hun hoofd, regelmatig eten, onderling contact met andere dieren (en mensen, in sommige gevallen) en beweging. Ik fascineer me er elke dag weer over hoe gelukkig die dieren zijn. Eigenlijk heb ik zelf ook niet veel meer nodig realiseer ik me. Alhoewel ik ten opzichte van een jaar geleden minder rijk ben in materiële zin, voel ik me ontzettend rijk om dit leven te mogen leiden. Het ware geluk zit hem in de kleine dingen. Voor mij betekent het echte, oprechte aandacht en tijd voor mezelf en anderen te hebben. In harmonie te zijn met de natuur. De seizoenen werkelijk te beleven, de wind op mijn huid te voelen als ik ’s ochtends naar buiten loop. De scherpe koude lucht en lage mist over de weilanden in me op te nemen. Met andere woorden, een leven terug naar de basis. Leven in het hier en nu. Een leven waarin ik de tijd en ruimte heb om met mijn passie voor yoga bezig te zijn.

Ik merk om me heen dat dit een hot thema is: leven vanuit je passie en op zoek zijn naar geluk. Is dit typerend voor het tijdperk waarin we leven? Alhoewel op zoek zijn naar geluk denk ik iets universeels is, denk ik inderdaad dat er nu de juiste omstandigheden zijn om hier meer tijd en aandacht voor te hebben. We leven in een welvarende maatschappij met ontzettend veel keuze mogelijkheden. Dan worden vragen als ‘wie ben ik en wat maakt mij werkelijk gelukkig?’ steeds gewoner. We hebben simpelweg de luxe om ons te bekommeren over de vraag wat ons gelukkig maakt.

Tegelijkertijd lopen we vaak tegen dingen aan als we onszelf deze vragen durven stellen. Ik ben ervan overtuigd dat duurzame antwoorden hierop meer vanuit je gevoelswereld moeten komen, dan vanuit je ratio. Desalniettemin legt ons schoolsysteem en de generatie van onze ouders (babyboomers) nog steeds meer nadruk op de ratio en veiligheid dan op gevoel. En die overtuigingen zitten ook in ons verscholen, als de kleine stemmetjes die continu tegen je zeggen: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Het is ook niet zo raar dat onze ouders zo denken. Hun eigen ouders hebben de oorlog meegemaakt en zijn weer opgevoed met de overtuiging om ‘niet te lullen maar te poetsen’. Zijn wij dan te verwend geworden?

Ik denk het niet. Ik denk dat dit een natuurlijke ontwikkeling is in de evolutie van de mens en dat dit zeer noodzakelijk is. Want laten we wel wezen, de ellende in de wereld, komt niet door mensen die hun hart hebben gevolgd. Het komt door mensen met grote ego’s en weinig zelfkennis. Ik denk dat onze generatie er klaar voor is om onze ratio af en toe opzij te zetten. Zeker als het om dit soort grote vragen gaat. We hebben daarin een keus om de stemmen van het hoofd en het hart in balans te brengen en ruimte te creëren voor intuïtie.

En het mooie is, wanneer je je hart volgt, zal het universum je helpen, daar ben ik inmiddels heilig van overtuigd. Je bent wat dat betreft nooit alleen. Hoe meer je vertrouwt op je innerlijke kern, de bron van wijsheid in jezelf die zich laat horen als je stil bent, hoe meer je het leven gaat leiden dat bij je hoort. Niet vanuit het weten, maar juist vanuit het niet-weten. Niet alleen zal dit vruchten afwerpen voor jezelf, maar ook voor je omgeving door de positieve energie die je hierdoor uitstraalt. Dat is niet iets wat we op school leren, maar wat we onszelf (bijvoorbeeld middels yoga beoefening) weer een beetje kunnen aanleren. En daar wil ik me met heel mijn hart en ziel voor inzetten.

Namasté

PS bijgevoegd filmpje, gemaakt door Prince Ea, is vertaald door het Centrum voor Effectieve Intuïtie. Op deze school volg ik momenteel een opleiding ‘Hoogsensitiviteit als kracht.

​© 2023 by Yoga by the Sea. Proudly created with Wix.com